Het gaat niet goed met Venezuela.
Het Zuid-Amerikaanse land verkeert in een zeer ernstige economische crisis. Ook is het er onveilig op straat door hoge criminaliteit en protesten tegen de regering van president Nicolas Maduro.
Lange wachtrijen voor de supermarkt zijn al aan aantal jaar de normale gang van zaken. Het ontbreekt in het land aan basisvoorzieningen zoals voedsel en toiletpapier. Niet gek dus dat de bevolking ontevreden is
Ook de overheidsfinanciën van het communistische land zijn in deplorabele staat sinds de olieprijs halverwege 2014 is gaan dalen van rond de 100 naar de 50 dollar. Venezuela heeft de grootste oliereserves ter wereld. De regering is met staatsoliemaatschappij PDVSA erg afhankelijk van de inkomsten van de zwarte grondstof.
Newton Investment, een Londens fondshuis dat bijna 70 miljard dollar beheert en gespecialiseerd is in beleggingen in opkomende markten, denkt dat de Venezolaanse staat dit jaar nog niet meer aan zijn leningverplichtingen. Dan zal het dus officieel failliet gaan.
De rekensom van Newton is eigenlijk vrij simpel. "Volgens de centrale bank van Venezuela beschikt de overheid over meer dan 10 miljard dollar aan valutareserves. Voor aflossing en rente is tot het eind van het jaar 9,7 miljard dollar nodig," aldus de professionele belegger in zijn investment note.
Bovendien bleef het land al in gebreke bij de aflossing van 950 miljoen dollar op een Russische lening begin juni en moest de schuld herstructureren, weet Newton. "Andere leningen lopen ook het gevaar niet te worden afbetaald."
Venezuela kan zijn leningen aan internationale schuldeisers alleen in buitenlandse valuta aflossen omdat de eigen munt, de Bolivar, praktisch geen waarde meer heeft. In het land is namelijk sprake van hyperinflatie. Het IMF schatte dat de inflatie voor dit jaar uitkomt op 720 procent. Voor burgers is het verboden om de schaarse dollar te gebruiken.
Het is de vraag hoe lang Maduro dit beleid volhoudt. Zowel economisch als politiek lijkt het onhoudbaar.